Gold Coast University Hospital Interior Design

Details

Client:Queensland Health

Location:Gold Coast

Disciplines:Architecture, Interior Design, Landscape Architecture, Masterplanning, Urban Design

Industries:Health

Awards:
  • 2014  National Commercial Master Builder project  of the year
  • 2014 Project of the year, Gold Coast Master Builders
  • Best of Category in the Healthcare Category in 2014 Best of Asia Pacific Design Awards.
  • 2014 State Commendation, Australian Institute of Landscape Architects
  • 2014 State Commendation, AIA awards
  • 2014 Gold Coast & Northern Rivers Regional Commendation, AIA awards
  • 2013 Commendation and Building of the Year Award - Mental Health Facility   AIA awards 

About the Project

The Gold Coast University hospital establishes a new benchmark for the delivery of health care facilities in Queensland and Australia and has become a reference point for the quality of fit out now expected in healthcare projects. 

 

Opening in September 2013, GCUH has created an innovative, sustainable environment for health care provision into the future. Purpose-built, it offers a range of more complex services than ever before available to the region.

 

PDT Architects in association with STH + Hassell

A thoroughly engaging and considered response to an overwhelmingly complex program, that sets new benchmarks in healthcare and user needs,
AIA jury Gold Coast Northern Rivers Architectureanddesign.com.au

Project Team

Ian Downing

Director/Partner

Laurence Taylor

Director/Partner

Annie Yang

Senior Associate/Partner/Manager Interior Design

Nathan Clausen

Senior Associate/Partner/Manager Landscape Architecture

Oliver Thessman

Associate

Outcome

Considered Interior Design has successfully intertwined both the human and clinical aspects of the hospital environment providing a comforting and engaging environment for staff, patients, visitors and students.

The GCUH design team  worked in close collaboration with Queensland Health and were able to challenge expectations on interior layout and finishes, achieving optimal environments for the various functions of the hospital. Clinical areas have been designed in ways to reduce infection spread and to withstand intensive hospital cleaning.

The main entrance and foyer forms a huge atrium space lit by natural light through the large amount of glazing which integrates the interior with the surrounding parkland. A human scale is brought in through careful selection of finishes, layout of furnishing, joinery and pattern, creating visual interest that stimulates and achieves a non-clinical and welcoming environment. 

Enews

For the latest news, opinions, project updates and event notifications sign up for the PDT newsletter - In detail with pdt architects