Details

Client:Department of Education and Training (DET)

Location:Southport, QLD

Disciplines:Architecture, Interior Design, Landscape Architecture

Industries:Education

Project Dates:Due for completion October 2017

About the Project

The project is to expand the special school’s capacity and cater for increasing enrolments caused by gentrification, infrastructure development and increasing population density of Southport and its neighbouring suburbs.

Originally set to be a two stage, two separate multi storey building scenario, it was determined during early consulting with the school that a consolidated approach which minimised disruption to the school would be beneficial. Thus, planning for a dual-level staged structure that contained stage 1 over a useable open undercroft area master planned for stage 2 works, which could be infilled as and when funding became available.

Architecturally, the building was to integrate into the existing school and suit its vernacular. The siting presented area constraints and is surrounded by existing structures both new and old.

Internally, the layout and finishes will provide a safe and practical facility for the needs of its occupants, both staff and student.

Stage 1 of the project includes eleven General Learning Areas (GLA’s), Life skills areas, White Sensory Room, a Home Economics Kitchen (to replace existing being removed), Staff Facilities and Staff / Student amenities. The process also included architectural planning and service consulting for the future stage 2 works in the undercroft.

The recently announced ‘Advancing Queensland Schools’ program saw the Stage 2 works accelerated into the scope. Nine additional GLA’s, life skills areas and a larger music room were integrated within the existing envelope as per the stage 1 masterplan.

Project Team

Scott Salmon

Project Leader

Enews

For the latest news, opinions, project updates and event notifications sign up for the PDT newsletter - In detail with pdt architects