Details

Client:Moreton Bay Regional Council

Location:North Lakes

Disciplines:Architecture, Interior Design, Sustainability, Urban Design

Industries:Public Realm

Sustainability:5 star Green Star Public Building V1 As Built Rating

About the Project

Located in the heart of North Lakes Town Centre, the Corso is an exciting addition to this vibrant community and a significant investment in its future.

Informing PDT’s final design was the public art theme, ‘Yurri-Gurri-Come This Way’, promoting growth, connectivity and activity. At its centre, the built form includes an expansive library atrium with extensive glazing linking the programme uses, satisfying the cultural needs of a rapidly growing community by providing varied public spaces for interaction, engagement and self-expression, solidifying a sense of place.

A great team to work with. In particular I was impressed that PDT maintained continuity, with the same team for design and construction. Team Ray, including Anya, Leanne, Nathan (and the many behind the scenes staff) provided a fabulous design that met every objective that Council set out to achieve. The complete Corso at North Lakes project is one that will excite and delight visitors for many years into the future. I would have no problems whatsoever recommending PDT to any other prospective client
Keith Laurie Moreton Bay Regional Council

Project Team

Nathan Clausen

Senior Associate/Partner/Manager Landscape Architecture

Ray Pini

Senior Associate/Partner

Natasha Prasek

Associate/Sustainability Lead

Leanne Goodwin

Senior Interior Designer/Team Leader

Outcome

PDT master planned the $45 Million development after extensive stakeholder and public consultation.  Incorporating a centralised 2000m2 public library, 1000m2 community & events centre, 4000m2, a 3 level commercial office hub and a 3650m2 landscaped plaza incorporating green roofs, the Corso was the first Australian local government building to achieve a 5 star Green Star - Public Building PILOT rating. During the course of the project, a 50% increase in programme was successfully incorporated by PDT and the consultant team using a traditional delivery model whilst still maintaining a holistic vision for the Corso.

With a payback period of only eight years and greenhouse gas emissions up to 50% less than a similar building of comparative size, this passively designed, major regional future-proofed asset showcases some of the latest sustainable technologies in a highly efficient, modern community focussed asset.

Enews

For the latest news, opinions, project updates and event notifications sign up for the PDT newsletter - In detail with pdt architects