Details

Client:Toowoomba Grammar School

Location:Toowoomba

Disciplines:Architecture, Interior Design, Landscape Architecture, Masterplanning

Industries:Education

About the Project

PDT designed the aquatic centre to take a modern twist on the existing school buildings while sitting comfortably on a challenging site. 

Toowoomba Grammar School has a distinct architectural aesthetic that reflects the integrity of the school and the heritage of the city. The design brief for the Aquatic centre evolved organically as new ideas and opportunities were captured to meet the needs of the school and local community. 

The centre is one of the best of its kind that I've seen and it's a promising step forward for the school
Olympic Swimmer, The Chronicle 18 May 2010

Project Team

Miranda Sheehan

Director/Partner

Richard Patenaude

Senior Associate/Partner

Outcome

The resultant design melds form and function to deliver a contemporary and practical aquatic facility which reflects the integrity of the school and the city.

Layered building materials and a downturned roof create a modern aesthetic and de-fragmented brick banding makes a bold statement at the centre's entries and exits. The centre’s 25 x 25 meter pool is two meters deep with Olympic-width lanes.  A state-of-the-art diatomaceous earth (DE) filtration system was installed to provide the clearest water available in a pool environment and requires significantly less chlorine than regular pools.

Enews

For the latest news, opinions, project updates and event notifications sign up for the PDT newsletter - In detail with pdt architects